2013. április 18., csütörtök

- majdnem - Glutén mentes kenyér - Zablisztből és Rizslisztből



Glutén mentesen szép az élet, bár ez nem alacsony GI-s, de legaláb glutén mentes kenyér /már ha a zab az?/:
350g teljes kiörlésű zabliszt
250g barna rizsliszt
kiskanál só, kiskanál cukor

ezeket összekevertem  - most nem volt kedvem fűszerezni...
fél pohár 36 fokos tejet és 25g élesztőt összekevertem és megvártam míg felfut.
Ezt belekevertem a lisztkeverékbe, majd 3dl tejet öntöttem hozzá, alapos kevergetés után kivajazott majd zablisztel kiszórt kenyérsütő formába tettem, és kb 40 percig sütöttem előmelegített sütőben - de inkább addig süsd, amíg szép barna nem lesz a teteje, és késszúrásra száraz marad a kés.

Nagyon vagány, omlós kenyér lesz belőle,és napokig eláll.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon nagyon finom...köszönjük a receptet,jelenleg ez a kedvenc kenyerünk :-)

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki. Vàljèk egészségetekre ! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Kipróbálnám a kenyeret de érdekelne 1-2 dolog még:
    Hány fokon kell sütni ezt a kenyeret?
    Az élesztőtől megkel rendesen, levegős lesz?
    Az élesztő beleöntése után kb milyen állag eléréséig kell keverni?
    Kb. mennyi idő alatt lesz kész?
    A zabliszt helyett jó a zabpehelyliszt?
    A kiskanál só és cukor esetében a kiskanál pontosan mit takar?
    Körülbelül mekkora formába öntsem majd?
    Elnézést a sok kérdés miatt, szeretném, ha jól sikerülne! :) :) ez az eső nem fehér lisztes kenyerem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia kedves Flóra! Remélem nem kestem el a válaszokkal. :)
      Légkeveréses sütőben 180 fokon süsd.Apró legbuborékok keletkeznek benne,nem úgy,mint a búzaliszteseknél, kevésbé fog megkelni.
      Homogen állagra törekedj, a sütesi idő kb. 40 perc lesz. Zabpehelylisztet nyugodtan használhatsz hozzá. Kiskanál mennyiség alatt teáskanalat érts.
      Remélem minden kérdésre sikerült válaszolnom, örülök,hogy tetszik a recept.
      Ha van kedved,kérlek gyere vissza es meséld el a tapasztalataid. Sok sikert!

      Törlés
  4. Kedved Beáta!

    Köszönöm ezt a gyors és mindenre kiterjedő választ! A mai vagy a holnapi nap során készítem el, mindenféleképpen visszatérek az oldalra és beszámolok az eredményről! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a receptet! Megsütöttem, és finom lett. :-)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Szódabikarbónával is működik a recept?

    VálaszTörlés