Álljanak itt a szürkének mondott hétköznapok. Van itt minden,szabad a bejárás. Receptek, ahogy mi csináljuk, paleolit és hagyományos is, egy kis hobbizás (varrás,kötés,horgolás), gyermekekről, csakúgy,mint kedvenc idézetek,hasznos gondolatok.
2013. április 18., csütörtök
- majdnem - Glutén mentes kenyér - Zablisztből és Rizslisztből
Glutén mentesen szép az élet, bár ez nem alacsony GI-s, de legaláb glutén mentes kenyér /már ha a zab az?/:
350g teljes kiörlésű zabliszt
250g barna rizsliszt
kiskanál só, kiskanál cukor
ezeket összekevertem - most nem volt kedvem fűszerezni...
fél pohár 36 fokos tejet és 25g élesztőt összekevertem és megvártam míg felfut.
Ezt belekevertem a lisztkeverékbe, majd 3dl tejet öntöttem hozzá, alapos kevergetés után kivajazott majd zablisztel kiszórt kenyérsütő formába tettem, és kb 40 percig sütöttem előmelegített sütőben - de inkább addig süsd, amíg szép barna nem lesz a teteje, és késszúrásra száraz marad a kés.
Nagyon vagány, omlós kenyér lesz belőle,és napokig eláll.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon nagyon finom...köszönjük a receptet,jelenleg ez a kedvenc kenyerünk :-)
VálaszTörlésÖrülök neki. Vàljèk egészségetekre ! :)
VálaszTörlésSzia! Kipróbálnám a kenyeret de érdekelne 1-2 dolog még:
VálaszTörlésHány fokon kell sütni ezt a kenyeret?
Az élesztőtől megkel rendesen, levegős lesz?
Az élesztő beleöntése után kb milyen állag eléréséig kell keverni?
Kb. mennyi idő alatt lesz kész?
A zabliszt helyett jó a zabpehelyliszt?
A kiskanál só és cukor esetében a kiskanál pontosan mit takar?
Körülbelül mekkora formába öntsem majd?
Elnézést a sok kérdés miatt, szeretném, ha jól sikerülne! :) :) ez az eső nem fehér lisztes kenyerem! :)
Szia kedves Flóra! Remélem nem kestem el a válaszokkal. :)
TörlésLégkeveréses sütőben 180 fokon süsd.Apró legbuborékok keletkeznek benne,nem úgy,mint a búzaliszteseknél, kevésbé fog megkelni.
Homogen állagra törekedj, a sütesi idő kb. 40 perc lesz. Zabpehelylisztet nyugodtan használhatsz hozzá. Kiskanál mennyiség alatt teáskanalat érts.
Remélem minden kérdésre sikerült válaszolnom, örülök,hogy tetszik a recept.
Ha van kedved,kérlek gyere vissza es meséld el a tapasztalataid. Sok sikert!
Kedved Beáta!
VálaszTörlésKöszönöm ezt a gyors és mindenre kiterjedő választ! A mai vagy a holnapi nap során készítem el, mindenféleképpen visszatérek az oldalra és beszámolok az eredményről! :)
Köszönöm szépen a receptet! Megsütöttem, és finom lett. :-)
VálaszTörlésSzia! Szódabikarbónával is működik a recept?
VálaszTörlés