Nagyon tuti receptet találtam:
Itt található
Így készítettem. Valamint a TV-ben láttam egy mézeskalács készítőt,aki az alábbi praktikákat osztotta meg:
ne folyassuk túl a tésztát, tehát szódabikarbónát vagy sütőport ne tegyünk bele túl sokat, lehet felezni is akár :)
mielőtt elkezdünk díszíteni, érdemes takarás nélkül 2-3 napot szobahőmérsékleten lefedés nélkül tárolni a mézeskalácsot (nem zsugorodik majd)
díszítés, írómáz: nagyon finom porcukor (szitálni), kis keményítő és tojásfehérje NEM SZABAD nagyon habosra keverni,mert törékeny lesz a máz miután megszárad!!!!!!
szinezés: ételfesték szinezéshez, tojássárgája és tej keveréskét szinezzük ételfestékkel,lekenjük és vissza a sütőbe 50 fokon száradásig
natúrokat tejszínnel,tejjel kenni sütés előtt: fényesebb lesz
fehér mázas(nagy felület): úgy készül mint az írómáz,viszont ez nagyon alaposan habosra van verve,kicsit higítja vízzel és a kontúrokat,amit írómázzal írt kitölti ezzel a fehérrel
zacskón lyukat vágunk és azzal írhatunk (simítózáras zacskó! ), de írótollakat is lehet kapni
házak ragasztása: karamell, de vigyázni mert éget!!!
VAGY !!! étkezési zselatin: sűrűbbre kell készíteni és megragad tőle, de nem lesz örök életű (egyik sem)
a tésztája neki több napot állt hidegben (hűtőben) (amit a TV-be vitt)
deszkán alálisztezek a nyújtásnál ( a tésztába ne vigyünk sok lisztet,mert attól kemény lesz és kevésbé porhanyós,finom), a mézestészta nagyon masszív állagú
Megnyugtatás: elrontani nem lehet, a végeredmény finom lesz.
Mi idén mézeskalács ember, hóember és hópehely kiszúróval dolgozunk,illetve a fához a csillaggal.
A készülődés ünnepibbé tételéhez egy kis részlet az Igazából szerelem című filmből:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése