2012. december 18., kedd

Készülődés karácsonyra 1.

Pár perc múlva hazaérnek a gyerekek a suliból, és indulhat a mézeskalács sütés. 1 hete is sütöttünk,de szépen fogy,így hát szükség lesz újabb adagra. Ráadásul csillagformákból karácsonyfát szeretnénk összeállítani.

Nagyon tuti receptet találtam:
Itt található

Így készítettem. Valamint a TV-ben láttam egy mézeskalács készítőt,aki az alábbi praktikákat osztotta meg:

ne folyassuk túl a tésztát, tehát szódabikarbónát vagy sütőport ne tegyünk bele túl sokat, lehet felezni is akár  :)
mielőtt elkezdünk díszíteni, érdemes takarás nélkül 2-3 napot szobahőmérsékleten lefedés nélkül tárolni a mézeskalácsot  (nem zsugorodik majd)

díszítés, írómáz: nagyon finom porcukor (szitálni), kis keményítő és tojásfehérje   NEM SZABAD nagyon habosra keverni,mert törékeny lesz a máz miután megszárad!!!!!!


szinezés: ételfesték szinezéshez, tojássárgája és tej keveréskét szinezzük ételfestékkel,lekenjük és vissza a sütőbe 50 fokon száradásig
natúrokat tejszínnel,tejjel kenni sütés előtt: fényesebb lesz

fehér mázas(nagy felület): úgy készül mint az írómáz,viszont ez nagyon alaposan habosra van verve,kicsit higítja vízzel és a kontúrokat,amit írómázzal írt kitölti ezzel a fehérrel

zacskón lyukat vágunk és azzal írhatunk (simítózáras zacskó! ), de írótollakat is lehet kapni

házak ragasztása: karamell, de vigyázni mert éget!!!
VAGY !!!  étkezési zselatin: sűrűbbre kell készíteni és megragad tőle, de nem lesz örök életű (egyik sem)


a tésztája neki több napot állt hidegben (hűtőben) (amit a  TV-be vitt)
deszkán alálisztezek a nyújtásnál ( a tésztába ne vigyünk sok lisztet,mert attól kemény lesz és kevésbé porhanyós,finom), a mézestészta nagyon masszív állagú

Megnyugtatás: elrontani nem lehet, a végeredmény finom lesz.

Mi idén mézeskalács ember, hóember és hópehely kiszúróval dolgozunk,illetve a fához a csillaggal.



A készülődés ünnepibbé tételéhez egy kis részlet az Igazából szerelem című filmből:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése