2014. július 8., kedd

Könyvek gyerekeknek II.





Ígértem,hogy folytatom a nálunk bevált gyerekkönyvek listáját. Korosztály: 9-12 évesek
Íme:

 1. Berg Judit- Kálmán Anna : Galléros Fecó naplója


Ez az a könyv,aminél valószínűleg te is hangos kacagásokat fogsz hallani a gyerekszobából. :)

"Kedves Olvasó! Emlékszel még Galléros Fecóra, Rumini barátjára, a Szélkirálynő bátor, mindig vidám, agyafúrt matrózára? Az ő titkos naplóját tar­tod most a kezedben, amit száműzetése izgalmas éveiben írt. Mi történt Fecóval Datolyaparton? Hogy került az északi Ércszigetre? Hányan törtek az életére és kikkel kötött életreszóló barátságot? Izgalmas kalandok, életveszélyes csetepaték, pókerpartik, kalózok, rablók, beszélő papagájok, vérszívó denevérek és rengeteg különleges alak bukkan fel Fecó feljegyzéseiben. És mellesleg az is kiderül, hogy néha a mindig vidám, mindig barátságos matrózfiúnak is vannak szomorú percei. Galléros Fecó saját rajzaival (segítségére volt: Kálmán Anna), és eredeti tengerészballadákkal (tolmácsolja: Tóth Krisztina) közreadja: Berg Judit."

2. Berg Judit: Rumini sorozat ( friss élmény nálunk)



"A Rumini fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregény, a csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével. Berg Judit bátran hasonlítható olyan ifjúsági vagy gyerekíró klasszikusokhoz, mint például a svéd Astrid Lindgren - ő is bámulatosan ért a gyerekek nyelvén. A titka pedig valószínűleg az, hogy komolyan veszi a gyerekeket, és komolyan veszi a mesterségét: gyerekeknek írni. Reméljük, hogy a Rumini a magyar meseirodalom emlékezetes alkotásává válik, sok olvasni szerető kiskamasznak okoz felhőtlen kikapcsolódást, és sok olvasni (még) nem szerető kiskamasszal szeretteti meg az olvasást. Talán éppen ezért is tüntette ki év könyve díjjal a Nemzetközi Gyermekkönyv Tanács (IBBY) 2007-ben."

3. Dániel András: Kicsibácsi és kicsinéni




Ennél a könyvnél is garantált a nevetés. :)

"Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban lakik, és van egy bádognyuluk, az Imikém. Őt kalitkában tartják, mint egy madarat, de ez csak egy a furcsaságaik közül. Hiszen Kicsibácsi újra feltalálja a Holdat, Kicsinéni pedig mindig mindenből csak egyetlen egy darabot vesz a közértben. Kicsibácsinak van egy óriási, ici-picire összehajtható létrája, Kicsinéni pedig megfigyeli, hogyan lesz Kicsibácsi átlátszó. Vigyáznak egymásra és hazavárják egymást a kicsi kalandokból. Aztán néha felkapja a diót a szél, és arrébb fújja.
Dániel András kötete különleges, szívbemarkoló élmény: humor, irónia és létmagyarázat gyönyörű egyvelege. Bíbelődős kisgyerekeknek és régi házaspároknak különlegesen ajánlott."

4. David Walliams: Gengszter Nagyi


Ez a könyv is megfordult  több gyermek kezében .

"Egyszerre kalandos és megindító történet egy nagymamáról és az unokájáról, valamint lopott koronaékszerekről.Hősünk, a 11 éves Ben rettegve gondol a pénteken estékre, amikor a nagymamájánál kell aludnia. A nagyi ugyanis minden idők legunalmasabb nagymamájának látszik: állandóan szókirakósdit játszik és káposztalevest főz.De van két dolog, amit Ben nem tud róla:1. Régen hírhedt nemzetközi ékszertolvaj volt.2. Egész életében minden idők legnagyobb ékszerrablásáról álmodozott: az angol koronaékszerek megszerzéséről.,,Egyszerűen imádom David Walliams könyvét. Pár év, és klasszikusnak fog számítani." - Sue Townsend, az Adrian Mole-könyvek szerzője,,A 21. század Roald Dahlja. Minden gyereknek (és felnőttnek) el kellene olvasnia ezt a könyvet!" - Egy rajongó"

5.  Jo Nesbo: Doktor Proktor Puki Pora


Ennek a könyvnek már a címe is vicces és érdekes a gyermekek számára. :)

"Doktor Proktor, a kétbalkezes professzor maga sem sejti, milyen kalandokba keveredik majd, amikor véletlenül feltalálja a földkerekség legnagyobb erejű pukiporát, ami bárkit képes az űrbe röpíteni. Ám amíg két kisiskolás segítője azon dolgozik, hogy a találmány híressé és gazdaggá tegye őket, a csodaszer híre illetéktelenek fülébe is eljut. A doktor hamarosan egy szökésbiztos cellában találja magát, a gonosz ikerpár ellopja a találmányt, és egy folyton éhes anakonda is beszabadul Oslo szennyvízcsatornáiba. Közben pedig feltartóztathatatlanul közeleg a nemzeti ünnepre gyakorló iskolai katonazenekar... A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több mint 20 nyelvre fordították le. A főszereplők fergeteges kalandjait elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesb-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné."

6.  Geronimo Stilton könyvek


Ezek a könyvek már akár 8 éveseknek is ajánlhatók,mivel ábrákkal illusztrált, illetve nagyobb betűméretű kiadványok. Könnyebben megbírkóznak vele azok is,akik nem olyan gyakorlott olvasók,illetve még kezdők a könyv olvasásában.

"Féltél már valaha a sötétben? Én igen. És féltem a kísértetektől, a pókoktól és a bezártságtól is! Végül egy rémisztő napon egy titokzatos kastélyban hihetetlenül hátborzongató kalandokba keveredtem. A barátaim segítségével azonban felfedtem a bátorság titkát! Olvasd el a könyvet, és te is megtudod, hogyan lehetsz bátor! A könyv végén bátorságfejlesztő játékokat és egy bátorságnaplót is találsz! Az eddigi könyveknél lényegesen terjedelmesebb könyvet még a megszokottnál is színesebb és vidámabb rajzok illusztrálják."

7.  Erich Kastner: Till Eugenspiegel


Ez a 60 oldalas könyv több rövid történetből áll. Ez is kedvet csinálhat a könyvek olvasásához.

"Hatszáz évvel ezelőtt, még a középkorban élt egy cirkuszi bohóc, aki keresztül-kasul vándorolt Németországon, és ahová csak betette a lábát, ott addig halmozta a csínyeit, míg köd nem borult honfitársai agyára. Volt pék, cipész és szabó, toronyőr, jövendőmondó és orvos, kovács, szakács és lelkész, asztalos, hentes, fűtő és egyetemi professzor. Alig volt foglalkozás, amibe bele ne kapott volna, ám érteni egyikhez sem értett. Ezt a bohócot Till Eulenspiegelnek hívták. Nem cirkuszban lépett föl, hanem az élet porondján. Mindig ő nevetett utoljára. Se szeri, se száma a történeteknek amelyeket róla meséltek és a régi könyvekben feljegyeztek. A Tillről szóló számtalan történet közül Erich Kästner is kiválogatott és átdolgozott tizenkettőt, ő mutatja be nekünk a vidám szélhámos életét."

Folytathatnám még a sort, de legközelebb olyan könyveket ajánlok,amelyek úgymond okoskönyvek. :) Olvasva tanul a gyerek belőlük.

Jó olvasást!

Az előző ajánlást itt találod

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése