2014. július 10., csütörtök

Könyvek gyerekeknek III. - "Okoskönyvek"




Korábbi bejegyzéseimben ajánlottam a gyerekek szórakoztatására különböző olvasmányokat. (Itt és itt )

Ha nálatok is felmerül a gondolat,hogy ebadta kölke rengeteget olvas, így aztán picit elősegíthetnénk a tanulását is,akkor ezeket a könyveket bátran ajánlom.
Persze a könyvek akkor is hasznosak,ha iskolai leckét kell kiegészíteni,magyarázni.

"Okoskönyvek" - hasznos könyvek :)

1. Johnny Ball: Matekmágusok


Amikor fiam kibontotta ezt a könyvet,mint egyik ajándékát, láttam az arcán,hogy meglepődött,de aztán sikerült elérnem,hogy belelapozzon, onnantól nem volt megállás, megszerette. Persze ez nem az a hirtelen kiolvasom kategória, apránként emésztgette, és alényeg,hogy mindig talált benne valami érdekeset.

"Hogyan lehet megmérni a fejed súlyát, anélkül hogy levágnák? Miért nem esik le a Hold a Földre? Mekkorát ütött Newton almája? Utolérhető-e a fény? Izgalmas kalandozásra hívunk, hogy megmutassuk, mi mindenre használták és használják a matematikát az őskortól napjainkig. Ismerd meg a matekmágusok lebilincselő történeteit, akik a számok varázserejével akarták megfejteni a mindenség titkait és megérteni a világot."

2. Richard Hammond: Érzed az erőt?


A HVG Gyerekkönyvek újabb csemegéje.  :)

"És mégis mozog a Föld de vajon mi mozgatja?
Miért liftezik a gyomrod a hullámvasúton?
Miért laposak a versenyautók és keskenyek a bringák?
Mi történne vele, ha fénysebességre kapcsolnál?
Richard Hammond lendületes könyve átszel teret és időt, végigrobog az univerzumon, hogy bebizonyítsa: a fizika tartja mozgásban a világot.
Útközben megismerkedhetsz régi és új felfedezésekkel, meglepő találmányokkal, és te magad is elvégezhetsz jó pár felvillanyozó kísérletet.
8 éves kortól ajánljuk."

3. A világmindenség könyve - képes gyermekenciklopédia







"A világmindenség könyve 8 éven felüli gyerekek számára írott gyermekeneiklopédia, amely hasznos ismereteket közöl a tudomány, a történelem és a művészet minden területéről. A könnyedén és jól olvasható ismeretterjesztő szöveget adatok és színes képek egészítik ki. A kíváncsi olvasók minden kérdésükre választ kaphatnak, ha ezt a kötetet forgatják. Mit tartalmaz a gyermekenciklopédia? • Nyolc nagy témakört a hozzájuk tartozó fejezetekkel • Tömör, világos és érthető szövegeket • Színes fotókat, rajzokat és térképeket • JÓ TUDNI címszó alatt minden fejezet legfontosabb tudnivalóit • Név- és tárgymutatót"

4.  Két egér kalandjai-  Színek




A két egér kalandjai sorozatban mi a színeket választottuk, együtt kezdtük az ismerkedést, aztán már ment magától.

"Egereink újra a múzeumot járják. Vizsgálódásuk tárgya: a színek használata a művészetben. Persze nem várható el két egértől - legyenek bármennyire műveltek és érdeklődők -, hogy a színek tudományának és művészetének egészét bemutassák ebben a kis könyvben. Mindenesetre reméljük, hogy beszélgetésük segítséget ad ahhoz, hogy elkezdjed saját vizsgálódásaidat. A könyv végén találod a mellékleteket. Ezek segítenek abban, hogy ellenőrizd, mennyire sikerült az egereknek átadni a tudásukat neked. Némelyik újabb felfedezésekhez is elvezethet. A mellékletek kitéphetők. Hogy ne vesszenek el, tartsd őket a könyv végén található zsebben! Jó dolog könyvet olvasni a művészetről, de még jobb személyesen megnézni egy-egy alkotást. A műalkotások, amelyekről az egerek beszélgetnek, majdnem mind láthatók valamelyik magyar múzeum, képtár állandó kiállításán. Ha a puszta szemrevételezésnél többet szeretnél, akkor pedig jó szívvel ajánljuk a múzeumok gyerekfoglalkozásait."

5. Lisa Burke Kis tudós a kertben




Valójában bármelyik HVG gyerekkönyvet betehetném, amiért mégis ezt választottam,az az, hogy már 3 éves kortól ajánlja a kiadó,illetve nyáron többet vannak a lurkók a természetbe.

"A növényekkel teli és kukacoktól hemzsegő helyek tökéletes terepei a kisebb-nagyobb csodák megfigyelésének. Lépj ki a létező legnagyobb laboratóriumba: a természetbe!

Ebben az izgalmas könyvben kísérletek segítenek megérteni a körülötted lévő világot. A kihajtható fülek alatt érdekes tudományos magyarázatokat és további, kipróbálásra váró remek ötleteket találsz."


Természetesen rengeteg jó könyv létezik még, ezért örömmel várom a hozzászólásokban,ha ajánlotok ti is valamit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése